in

Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море

Това са първите проучвания, които Анкара извършва със собствен сондажен кораб

От днес турският сондажен кораб „Фатих“ започва проучвания за нефт морския участък „Туна – 1“ в Черно море, съобщи енергийният министър на страната Фатих Дьонмез. Участъкът се намира край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак.

Това са първите проучвания, които Анкара извършва със собствен сондажен кораб.

По-рано в пристанището на Трабзон беше завършено поставянето на сондажната кула на кораба „Фатих“, която беше демонтирана при преминаването му през Босфора от Средиземно към Черно море.

В телевизионно интервю в края на миналия месец Фатих Дьонмез посочи, че специалистите от държавната компания „Турски петроли“ са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания. Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

По-рано турският енергиен министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът „Фатих“ ще проведе, ще бъде около 2 км. под морското равнище. Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг, корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред петте съда в света от шесто сондажно поколение.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Намерен е подходящ приемен родител за 3-годишното момиченце от Перник

Скандали и проблеми в Конфедерацията по кикбокс! (Документ)