in

Турция събори гръцка църква в Бурса

Гръцката православна църква по-известна като „Света София“ от Бурса, е била унищожена заради заплаха за сигурността

Вчера турските власти разрушиха историческата гръцка православна църква в района на Бурса в северозападна Турция, която е изоставена дълго време, пишат гръцки медии.

Гръцката православна църква „Георгиос“, по-известна като „Света София“ от Бурса, е била унищожена заради заплаха за сигурността седем години след като Главната дирекция на религиозните фондации пое сграда в община Нилуфер в Бурса.

Общината пое историческата структура през 2006 г., като обнови обекта и го отвори отново като Културен център Озлуче. През 2013 г. обаче дирекцията заведе дело за придобиване на собственост върху църквата и оттогава сградата е изоставена.

Сградата е кръстена „Света София“ от Бурса поради използването й в миналото и като църква, и като джамия, съобщава порталът Дувар.

Кметът на Нилуфер Тургай Ердем каза, че общината е похарчила около два милиона турски лири за обновяване на сградата.

„Свършихме своята част, за да предадем културното наследство на бъдещите поколения. Фондациите обаче оставиха сградата да се съсипе. От седем години никой не е заявил претенции към конструкцията“, каза той и добави, че тя е станала опасна поради пукнатини и възможност от срутване.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

БСП бойкотира заседанието в парламента

Фалшив имейл се разпространява от името на Министерството на здравеопазването