Трета мистериозна смърт на висш политик в Беларус – след двама министри сега млад посланик

Дата:

Бившият посланик на Беларус в Германия Денис Сидоренко е намерен мъртъв след разпит в Комитета за държавна сигурност (КГБ), съобщи в своя телеграм канал Moscow Times. “Днес се сбогуваме със скъпия ни колега, извънреден и пълномощен посланик на Беларус в Германия от 2016 до 2024 г.

  Денис Сидоренко – отбелязва Външно министерство на Беларус. – Талантлив и отговорен дипломат, професионалист и родолюбец, заслужил заслужения авторитет и уважение на колегите и партньорите си както в Беларус, така и далеч извън границите ѝ.

Това е голяма загуба за дипломатическото семейство на Беларус.” Moscow Times се позовава и на беларуския сайт “Наша нива”. В него се отбелязва, че дипломатът е бил освободен от поста на 11 март тази година. Още с връщането си станал обект на внимание от страна на Комитета за държавна сигурност.

„Не се измъкна от полиграфи и разпити”, споделили пред сайта запознати. В Минск били наясно, че всички кариерни дипломати, които се връщат от страни в ЕС, стават обект на внимателно оперативно проучване от разузнавателните служби.

Според някои въпреки че Сидоренко имал две дъщери, може би не е издържал на напрежението, защото така и не получил ново назначение. Според сайта мъжът сложил край на живота, хвърляйки се от прозорец на висока сграда в Минск.

Бившият посланик на Беларус във Франция и съюзник на опозиционния лидер Светлана Тихановская – Павел Латушко има друга версия по въпроса. Пред изданието той твърди, че дипломатът искал да бъде назначен в централното управление на МВнР, но не е издържал теста за „лоялност към режима”.

Според него той е починал заради силен стрес. Има предположения на други медии, че става дума за инфаркт. Според Латушко починалият като дипломат се застъпвал за поддържане на добри отношения с Европейския съюз. Също както и шефът му външният министър Владимир Макей.

Според изданието обаче и той починал при мистериозни обстоятелства през ноември 2022 г. на 64-годишна възраст. Сайтът се позовава на няколко души,че причината за смъртта му е самоубийство. Малко след него сам сложил край на живота си и 46-годишният министър на транспорта Алексей Авраменко.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...