in

Тръмп обмислял военен удар срещу Иран

Ключови лица в неговата администрация обаче успели да го разубедят

В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал варианти за военен удар срещу Иран, за да спре набираща сили ядрена програма на страната, съобщава в.“Ню Йорк таймс“. Ключови лица в неговата администрация обаче успели да го разубедят, като го предупредили, че една такава атака може да ескалира в по-широк международен конфликт.

Тръмп събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар срещу главния ирански ядрен комплекс в Натанз. Това станало ден след като Международните инспектори от МААЕ докладвали за значително увеличение на иранските запаси от ядрен материал, съобщават сегашни и бивши служители от администрацията, цитирани от вестника.

Редица от ключовите хора в президентския екип – включително вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секетар Майк Помпео, и.д. министърът на отбраната Кристофър Милър и председателят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили – посочили, че всякакво нападение срещу Иран – ракетно или кибератака, може да има твърде опасни последици и да се разрасне до по-голям военен конфликт.

Според „Ню Йорк таймс“ един удар срещу Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да отрови отношенията с Иран така, че да направи много по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи ядреното споразумение с Иран, както самият той обеща.

След като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър и други ключови фигури в Пентагона миналата седмица, служители от министерството и от сферата на сигурността изразяват опасения, че президентът може да започне операции – открити или секретни, срещу Иран и други противници в края на своя мандат, отбелязва вестникът.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Очаква се днес България официално да блокира Северна Македония за преговори за членство в ЕС

Ураганът Йота удари Никарагуа