in

Тръгват влаковете по първия участък от третата линия на метрото

Стойността на проекта е 498 млн. евро – национално и европейско финансиране

Кметът на София – Йорданка Фандъкова ще открие линията, която ще свързва кварталите „Хаджи Димитър“ и „Красно село“.

Стойността на проекта е 498 млн. евро – национално и европейско финансиране.

Първият етап от третата линия на метрото започна своята реализация през 2016 година. Той свързва ул.“Житница“ в квартал „Красно село“ с бул.“Владимир Вазов“. Той е с дължина 8 километра.

Вторият етап е с дължина 4 километра и е в район „Овча купел“ до околовръстния път на Горна баня.

Вторият етап от третата линия на метрото строително е завършен. Предстоят довършителни работи. Към края на годината се планират комплексни изпитания, за да може да се готви за въвеждане в експлоатация.

„Очакваме около 110 000 пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 000 тона годишно. Разбира се, намаление на трафика“, коментира Йорданка Фандъкова.

Третата линия на столичното метро е ново поколение, с коренно различна автоматика на управлението, обясни в интервю за „Хоризонт“ инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Столичния метрополитен. Различно е и диспечерското управление, на пероните на метростанциите има преградни прозрачни врати, които са синхронизирани с движението на влаковете.

На места е улеснено закупуването на билет. „Ще има колонка, от която с банковата си карта ще може човек да се чекира и да мине, това е облекчено, за да може по-лесно и по-бързо да бъдат обслужвани пътниците“.

През следващата година Братоев се надява върху турникетите на метростанциите по първите две линии също да бъдат монтирани устройства, които да позволяват чекиране с банкова карта.

Заради старта на третата линия предстои поставянето на нови табели по първата и втората линия. Те не са монтирани по-рано, за да не се объркват пътниците. На двете трансферни станции – НДК и на Софийския университет, новите табели вече са поставени, уточни Стоян Братоев.

Активисти на гражданско сдружение БОЕЦ организират акция по време на откриването на третата линия на метрото и ще задават въпроси на кмета Йорданка Фандъкова.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Разширяват се възможностите за доказване на бащинство

До 30% увеличение на разходите за персонала на ГД „Охрана“