Торта Момински блян – малък разкош, пълен с орехи и шоколад! Интересна е процедурата на печене – двата блата се пекат не отделно, а един след друг, в един и същи съд. Името идва от там, че навремето момците приготвяли въпросния сладкиш, преди да се оженят.
Торта Момински блян Продукти: Кори: Пълнеж: Заливка за изпечения блат: Глазура: Приготвяне: 1. Отделете белтъците и ги разбийте на пяна с миксер. Постепенно се добавят захарта и ванилията и се разбива до получаване на твърд сняг, който не пада от купата при обръщане. Снимка: Youtube 2.
След това добавете олиото, млякото и жълтъците, след което разбийте с миксер на по-бавна скорост. След това добавете пресятото брашно, след това бакпулвера и накрая смлените ядки. Разбийте отново с миксер. 3.
Половината от сместа се изсипва в намаслена форма и се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. През това време пригответе крема. Снимка: Youtube 4. Сварете млякото в тенджера, след което добавете захарта, ванилията и гриса.
Намалете температурата и гответе 10 минути при непрекъснато бъркане. Снимка: Youtube 5. Когато се сгъсти, добавете начупения на кубчета шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и смеси. След това свалете съда от котлона и добавете смлените орехи. Разбъркайте. Снимка: Youtube 6.
Изсипете сместа върху изпечената кора и разпределете равномерно. Снимка: Youtube 7. Отгоре се разпределя втората половина от тестото за блата (предварително се разбърква малко). Връщаме сладкиша в горещата фурна и го печем още 20 минути на 180 градуса. Снимка: Youtube 8.
Изпеченият сладкиш се залива равномерно с 300 мл прясно мляко, докато е още горещ. Оставете да изстине и да поеме млякото, а през това време направете глазурата. Снимка: Youtube 9. Разтопете шоколада с млякото и олиото в микровълнова или на водна баня, след което залейте тортата с глазурата.
Снимка: Youtube 10. Оставете тортата в хладилника за поне 3 часа или най-добре цяла нощ. Снимка: Youtube Да ви е сладко! Снимка: Youtube