in

Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората“

Според вицепремиера от гледна точка на партийната логика оставането на кабинета носи само щети „Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна.“ Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той. Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев, който припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ според Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът.

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури.“ Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова“, призна Томислав Дончев.

„За ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета. Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, коментира вицепремиерът, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната.

„Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба“, коментира Дончев по повод оставката на правосъдния министър.

По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури. „Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините“, поясни Дончев и определи това като „основния дефект“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Възможни са проблеми с продажбата на винетки

Откриха мъртва българка в Калабрия