Терористичната групировка “Хамас” има присъствие в Белгия, потвърдиха местните служби за сигурност

Дата:

Белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт потвърди, че терористичната групировка “Хамас” има присъствие в Белгия, като изпрати писмо с това съдържание в отговор на въпрос на белгийски депутат. Това е първото официално признание на белгийските власти за присъствието на “Хамас” в страната.

Според информация от белгийските служби за сигурност, “Хамас” не извършва терористични дейности в Белгия, но използва съмнителни организации за събиране на средства и лобиране в подкрепа на групировката в Европейския съюз. Една от тези организации, ръководена от палестинец, действа с подкрепата на Мароко и има офис на няколко метра от основните сгради на Европейската комисия и Съвета на ЕС в Брюксел.

Подобни организации обясняват съществуването си с желанието да учат младежите да обичат спорта и музиката, събират средства за “палестинската кауза” и използват нетрадиционни начини за парични преводи, което затруднява проследяването на паричните потоци. За предприемане на по-решителни действия от белгийските власти е необходима осъдителна присъда от наказателен или търговски съд, като при необходимост могат да бъдат наложени и санкции на имуществото на тези организации. За целта се изисква задълбочено международно разследване.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

ООН: Четвърт от населението на Ивицата Газа застрашени от глад

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа, което се...

Застреляха двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио (Видео)

Двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио бяха...

Китай призова държавите с големи ядрени арсенали към договор за забрана на първата им употреба

Държавите с най-големи ядрени арсенали трябва да преговарят за...