Терористична опасност от втора степен е обявена в Австрия

Дата:

Австрийският министър на вътрешните работи, Герхард Карнер, обяви, че след атентата в Брюксел, службите за сигурност считат, че в страната съществува “конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение.” Затова Австрия повиши степента на опасност от тероризъм до втора степен. Тази стъпка е в резултат на оценките на сигурностните служби и се взема предвид атентата в Брюксел.

След март миналата година в Австрия вече беше повишена степента на опасност, която е висока. Решението бе обявено на пресконференция, където присъстваха министърката на отбраната Клаудия Танер, шефа на службата за държавна сигурност Омар Хаджави-Пирхнер и военният комендант на Виена Курт Вагнер.

Съобщено бе, че полицията и въоръжените сили ще сътрудничат по-тясно в борбата с тероризма, и до 190 войници могат да бъдат задействани за мерки по укрепване на сигурността в различни части на страната, особено в столицата Виена.

Освен това, “специално обучени сили” от армията ще бъдат включени “преди всичко в охраната на еврейски институции,” а този усилен контингент ще бъде видимо присъства на тези места.

Предвидените мерки ще влезнат в сила в началото на следващата седмица, и участието на войниците в тях ще бъде ограничено до края на следващия месец.

За да координира борбата с тероризма, министрите на вътрешните работи и на отбраната обявиха създаването на “Център за борба с терора.” Този център ще събере представители от трите служби на въоръжените сили – Осведомителна служба на въоръжените сили, Служба за военна отбрана и Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване. Центърът ще работи 24/7 и ще се базира в Министерството на вътрешните работи. Министър Танер обяви, че този ход цели да обедини висококвалифицирани експерти от тези служби, с цел подобряване на сигурността в Австрия.

/Снимка:БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...