ТЕЦ “Бобов дол” продължава с реализирането на проекти в посока екологично производство 

Дата:

ТЕЦ “Бобов дол” планира реализирането на редица зелени проекти, като част от своето усилие за преход към екологично производство. Инвестициите на предприятието са ориентирани към производство на чиста енергия от екологични горива и отговарят на европейските цели в тази област.

През 2023 година, въпреки турбулентните обстоятелства, ТЕЦ “Бобов дол” е инвестирала около 100 милиона евро в изграждането на фотоволтаичен парк в близост до село Каменик. Този проект представлява най-голямата инвестиция на предприятието, насочена към подобряване на въздействието върху околната среда. Проектът е част от общата програма за декарбонизация на енергийния микс и обновяване на производствените и спомагателните съоръжения на ТЕЦ “Бобов дол”. Първият етап от строителството на фотоволтаичния парк с мощност 42 Мвтч се очаква да бъде завършен до края на годината.

Тези инвестиции също включват изграждането на газова връзка със Северна Македония до края на 2023 година. Това ще позволи на ТЕЦ “Бобов дол” използването на природен газ за гориво и производство на електрическа енергия, като част от 2-годишния проект за монтиране и пуск в експлоатация на 5 газови двигателя с обща мощност 42 Мвтч на стойност 80 милиона евро.

В допълнение към газовите двигатели, ТЕЦ “Бобов дол” планира инвестиране над 150 милиона евро в монтаж на 2 газови и една парна турбина с обща инсталирана мощност от 70 Мвтч, предоставени от водеща американска компания.

Предприятието има и проект за изграждане на инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз, като част от усилията си за декарбонизация. Очаква се тази инсталация да бъде пусната в експлоатация средата на следващата година. Този проект включва и инсталация за третиране на биомаса.

ТЕЦ “Бобов дол” вижда зеления преход като ключов фактор за устойчивото развитие и растеж, както за компанията, така и за региона, в който се намира. Предприятието насочва вниманието си и към зеления водород, като част от стратегията си за бъдещето.

ТЕЦ “Бобов дол” е считана за стратегически важно енергийно предприятие със значителен икономически принос за България. Всяко работно място в централата поддържа още пет в други свързани сектори, свързани с дейността на предприятието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...