Световната икономика отчита най-слабия си растеж след пандемията

Дата:

Световната икономика предстои да изпита най-бавния си растеж след пандемията, като Световната банка предупреждава за едва 2,4% икономически ръст през 2024 г.

По-високите лихвени проценти са определени като основен фактор за този забавен растеж. Според институцията, световната търговия и инвестиции ще продължат да бъдат ограничавани от конфликтите в Украйна и Близкия изток. Очакваният растеж от 2,4% е най-слабият след финансовата криза през 2008-2009 г. В доклада се подчертава, че проблемите като “парализиращи равнища на дълг” и “слаб достъп до храна” може да засегнат много развиващи се страни, особено най-бедните.

Световният растеж и търговията се оценяват като исторически “посредствени”, а геополитическите рискове се увеличават. Специфично се посочва увеличението на цените на хранителните продукти и инфлационните затруднения в резултат на конфликта между Израел и “Хамас”. Във връзка с това се изтъква и загрижеността за цените на храната за най-бедните, особено след увеличението на цената на ориза през миналата година.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...