Стартира най-голямата доставка на помощи за Северна Газа от началото на войната

Дата:

Най-голямата доставка на хуманитарна помощ от началото на войната между “Хамас” и Израел беше осъществена в северната част на ивицата Газа, където пристигнаха общо 61 камиона. Палестинският Червен полумесец беше отговорен за успешното превозване на камионите, които доставят вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта в Северна Газа. Организацията съобщи, че общо 187 камиона с хуманитарна помощ са достигнали до анклава до момента. Първоначално планираната доставка от 200 камиона за вчера беше забавена поради щателна проверка на товара.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси посочи, че вчера са доставени 129 000 литра дизелово гориво и четири резервоара с газ за готвене. На северната част на ивицата Газа е налице нарастваща нужда от средства, които да помогнат на нуждаещите се да се справят със студа, включително матраци, одеяла, материали за поправка на пострадалите къщи и палатки, подходящи за зимни условия. Доброволци са раздавали пакети със средства за сън, готвене и миене, както и палатки, но това се е случвало само в южната част на ивицата, тъй като няма безопасен достъп до северната част, където близо 1,7 милиона души са били разселени заради боевете.

Този период представлява третия ден след началото на временното примирие между Израел и “Хамас”. Споразумението допуска размяна на заложници и затворници, както и позволява на стотици камиони да пренасят храна, медицински материали и гориво до Газа. Преди началото на войната, в ивицата Газа влизаха около 500 камиона хуманитарна помощ всеки ден.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...