in

Срещата на върха на ЕС продължава и днес

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи друг план на 27-те лидери днес по обяд

Срещата на върха на ЕС ще продължи и в неделя, тъй като лидерите се оказаха в безизходица за огромния план за възстановяване след пандемията от коронавирус, неспособни да преодолеят ожесточена съпротива от страна на Нидерландия и нейните „пестеливи“ съюзници, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи друг план на 27-те лидери в неделя по обяд, след като първоначалните планове за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки.

„Ние сме в безизходица, това е много сложно, по-сложно от очакваното“, каза италианският премиер Джузепе Конте след дълги часове на спорове по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Представител на ЕС заяви, че лидерите ще се съберат в неделя за трети ден, като се очаква Мишел да проведе срещи през нощта с ключовите играчи Германия, Франция и Нидерландия.

Европа е в разгара на масивна рецесия и лидерите се опитват да одобрят план, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно засегнати, но липсват средства за стимулиране на техните икономики. Но нидерландският премиер Марк Рюте настоява държавите-членки да получат правото на окончателно одобрение на всяко финансиране – ефективно вето, за получателите на средствата.

Той твърди, че надзорът на ЕС е необходим, за да се задължат държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи. Като отстъпка по исканията на Рюте, последният план на Мишел включва „супер аварийна спирачка“, която дава на всяка страна тридневен прозорец, за да предизвика преглед от всички държави-членки на плановете за разходи на останалите.

Междувременно европейски източник заяви, че „икономичните“ страни все още не са доволни и се стремят към повече съкращения, но че се постига сериозен напредък.

„Преминахме от застоя вчера към спокоен, плътен и интензивен работен ден днес“, заяви дипломат от ЕС.

На фона на яростните преговори в един момент лидерите на някои по-малки страни – Белгия, Естония, Люксембург и Малта – напуснаха срещата, за да се насладят на напитки и чипс на слънчев площад. Накрая Мишел повика лидерите отново на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възстановяване на 750 милиона евро, но леко прехвърля баланса от безвъзмездни средства – от 500 милиона на 450 милиона – към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, според документ, видян от АФП.

Докато Рюте беше сам в твърдата си позиция относно необходимостта от единодушно одобрение на безвъзмездните средства, Австрия също изказа възражения.

„Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто трябва да бъде различно“, заяви канцлерът Себастиан Курц пред репортери.

Като допълнителна подкрепа за Австрия, Нидерландия и останалите „безотговорни“ – Швеция и Дания – новият план на Мишел също увеличава отстъпките, които получават от вноските си в ЕС.

„Това не е достатъчно за нас. Искаме малко повече, но посоката е добра“, каза Курц.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

196 новозаразени с COVID-19 за денонощие у нас

Разнобой между Караянчева и Радев навръх честванията на годишнината на Васил Левски