Софийският университет чества днес патронния си празник

Дата:

Днес Православната църква почита паметта на Свети Климент Охридски, ученик на Светите братя Кирил и Методий. Софийският университет “Свети Климент Охридски”, ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът ще започне в 8:00 часа в Академичния параклис “Свети Климент Охридски” в Богословския факултет, където митрополит Йоан ще отслужи света божествена литургия. След това ще бъде организирано литийно шествие към паметника на светеца, а в 11:00 часа академичният съвет, председателстван от ректора проф. Георги Вълчев, ще поднесе венец.

Следват академично тържество в аулата на Алма Матер, където новоизбраният ректор проф. Георги Вълчев ще бъде представен от предишния ректор проф. Анастас Герджиков. Проф. Вълчев ще изнесе поздравително слово в чест на патронния празник, а деканът на Юридическия факултет, проф. Даниел Вълчев, ще проведе академична реч на тема “Правото между сакралното и профанното”.

Тържеството ще включва връчване на удостоверения на новоизбраните професори, връчване на награди и музикална програма на Университетския хор за старинна музика. Новият ректор, проф. Георги Вълчев, ще сподели в слово своите размисли за предизвикателствата пред обществото и университета в бъдеще.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...