in

Социалните услуги няма да са търговска дейност

Законът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България

Предоставянето на социални услуги не е търговска дейност. Това решиха депутатите на второ четене на поправки в Закона за социалните услуги.

При изготвяне на индивидуална оценка на потребностите на детето информация може да се разкрива само със съгласието на родителя или настойника. Промените, направени от ГЕРБ, гласят, че до приемането на Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги насочването на всички лица, които искат да ползват такива, ще се извършва само от Дирекция „Социално подпомагане“, а индивидуалната оценка за подкрепа на лицето ще се изготвя по досегашния ред.

Законът за социалните услуги влезе в сила от 1 юли, след като шест месеца стоя замразен заради страховете на родители, че той дава повече правомощия на държавата да отнема деца.

Законът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България.

С него се въвежда планиране на социалните услуги на национално ниво, както и допълващи стандарти за осигуряването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с агресивно или проблемно поведение и за нуждаещи се от постоянно медицинско наблюдение и грижа. Той дава право на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон. Създава се и Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Нов запис на Бойко Борисов в разговор с Томислав Дончев (Аудио)

Възобновени са газовите доставки към Гърция