in

Шествие, палатки и блокади в Пловдив

Протестиращи блокираха пътя София – Варна при възел „Абланица“

Стотиции пловдивчани се включиха в протестно шествие с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Площад „Съединение“ беше огласен от скандирания за оставка. Протестиращите настояват за пълен рестарт и изчистване от простотията. Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ призова протестиращите за гражданско неподчинение и кураж. „Съберете смелост, излизайте на протест, докато подадат оставка“.

Протестиращите направиха палатков лагер, който затвори кръстовището на Баня Старинна. Младежите, които го издигнаха, обявиха, че ще остават там, докато не бъдат изпълнени исканията за оставки.

На митинга в Пловдив дойде и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който призова да се рестартира правосъдната система и демокрацията, хората да си искат избора, да са амбициозни и активни. Иванов коментира и днешното изявление на президента Румен Радев и представянето на проекта за Национален стратегически документ:

„От него се очаква да предизвика конституционни промени за правосъдната система, доколкото днешната му активност с визията за страната е нещо „разочароващо“.

Блокирани са ключови булеварди и кръстовища в града.

Около 50 протестиращи спираха движението на пътя София – Варна в района на пътен възел „Абланица“ край Ловеч. Те настояват за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрацията не причини големи задръствания. Блокадата продължи по-малко от час. Някои от пътуващите в автомобилите подкрепиха протеста с викове оставка и клаксони.

Ивайло Георгиев, един от организаторите на протеста, по-рано поясни:

„Никой не ни приканва, за разлика от събитието на ГЕРБ, което е пуснато по партийна линия и масово хората от държавната администрация и определен кръг от частни фирми, които са облагодетелствани от обществените поръчки, са принудени да маршируват под строй все едно сме 1950 година в апогея на комунизма, викайки за нашия вожд. Това е голямата разлика! Ние се борим за свободата – не само за нашата, но и за тяхната! Докато те се борят да имат хляб“.

След това недоволните от управлението организираха автошествие по улиците на Ловеч.
„На мен ми писна и ме е срам от Бойко Борисов“, „Причината да съм тук е мафиотското управление, корупцията. Определена шайка хора ни принуди се евакуираме в чужбина“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

297 са новите случаи на COVID-19 у нас

Полицията премахна палатковите лагери в София, 12 души са задържани