in

„Шарите“ се свърза с български лекари по случая с Алексей Навални

Експерти смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество, с което е бил отровен Гебрев

Германските лекари от клиниката „Шарите“, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, установиха контакт с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г. , пишат „Инсайдър“, „Шпигел“ и „Белингкат“, информира руският всекидневник „РБК“.

Според цитираните издания преговорите между германските и българските медици показват, че експертите от „Шарите“ виждат сходство между двата инцидента.

Експерти, цитирани от „Шпигел“, смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с което е бил отровен Гебрев. Към тях спадат различни инсектициди и нервни отрови като зарина и препарата „Новичок“, се казва в материала.

На 24 август германските лекари заявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални говорят за отравяне. И уточниха, че може би става дума за активна съставка на някакъв инхибитор на холинестеразата. Конкретното вещество засега не е определено.

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София. В края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с „Новичок“. След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, напомня „РБК“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Доживотен затвор без замяна за нападателя от Крайстчърч

Протест срещу идеята ул.“Съборни“ да стане пешеходна