in

СДВР: Няма да допуснем ново блокиране на кръстовищата

Решението за премахването на палатките е било взето вчера

Полицейската акция в столицата тази нощ е била с цел да се предотврати ескалация на напрежението между протестиращите и недоволните от блокирането на кръстовища граждани. Униформените няма да допуснат ново затваряне на ключови пътни артерии. Това стана ясно от думите на зам.-началника на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров на брифинг пред журналисти.

„След толкова дни на протести, в СДВР последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби на граждани – една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища и дебело подчертавайки в своята жалба, че им се ограничава правото на свободно придвижване“, посочи той.

По думите му решението за премахването на палатките е било взето вчера.

„Преценихме, че, на базата на това недоволство, което се излива и към нас, и към хората на кръстовищата, може то да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията да се усложни доста. 12 души са задържани, като сред тях има 8 арестувани за неизпълнение на полицейско нареждане и трима, чиято самоличност трябва да се установи. Ще им бъдат връчени актове и ще бъдат освободени. Бусът на „Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг.“

Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на „Орлов мост“, което категорично отказа да напусне платното – тя беше наистина в рамките на нашите правомощия, няма претенции и от лицето. Беше хванат под мишници и изведен“, подчерта зам.-началникът на „Охранителна полиция“.

Той отбеляза, че протестите не са били заявени в общината. „Правото на всеки човек да протестира е уредено в определени подзаконови нормативни актове. Всеки има право да протестира, но заявявайки това в съответната община и протестирайки по определен ред и начин. Осигурили сме правото на свободно придвижване на всички граждани, чието мнение се различава от това на протестиращите“, категоричен беше Тодоров.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Полицията премахна палатковите лагери в София, 12 души са задържани

Преместиха палатковия лагер във Варна