САЩ подновяват директната депортация на нелегални мигранти във Венецуела

Дата:

Съединените щати рестартират процеса на депортиране на венецуелци, които пресичат границата между САЩ и Мексико незаконно, в рамките на опитите за ограничаване на рекордния брой пристигащи мигранти, каза вчера високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Президентът Джо Байдън се сблъска с рекорден и исторически по обем брой на незаконни пресичания на границата с Мексико, породен от рязкото увеличение през последните години на мигрантите, които бягат от икономическите и политически сътресения във Венецуела.

„Това за пореден път показва колко сме ангажирани с налагането на санкции на тези, които преминават незаконно границата“, каза старши служител пред журналисти. Новата политика влиза в сила незабавно.

През последните две години стотици хиляди венецуелци са преминали пеша коварна област в джунглата, известна като пролома Дариен, за да  достигнат границата между САЩ и Мексико.

Служителят каза, че този ход е „пряка последица от това, че има лица, които не са се използвали създадените законни пътища, които са били разширени, за да позволим на хората да останат“.

Администрацията на Байдън започна да прилага програма за отпускане на безвъзмездни средства по хуманитарни причини на венецуелци, които подават документи от чужбина и имат спонсори от САЩ.

Миналия месец Вашингтон каза, че ще предостави временно облекчение при депортиране и достъп до разрешителни за работа за почти половин милион венецуелци, които вече са били в страната към края на юли.

Влошените дипломатически отношения между САЩ и Венецуела затрудняваха САЩ при депортирането на венецуелци в родната им страна. 

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...