САЩ облекчават петролните санкции срещу Венецуела, ако Мадуро се съгласи на по-свободни избори, според източници на в. “Вашингтон пост“

Дата:

Администрацията на американския президент Джо Байдън и правителството на венецуелския му колега Николас Мадуро са се споразумели за сделка, в която Съединените щати ще облекчат санкциите срещу петролната индустрия на Венецуела, в отговор на което южноамериканската страна ще се ангажира с провеждането на свободни президентски избори под международно наблюдение през идната година. Това съобщи в. “Валингтон пост“, цитирайки двама източника, запознати с напредъка по преговорите между двете страни.

Облекчаването на санкциите ще бъде обявено, след като правителството на Мадуро и подкрепяната от САЩ опозиция във Венецуела подпишат споразумение, което включва ангажименти, поети от социалистическото правителство да позволи по-свободно гласуване през 2024 г., са посочили източниците пред американския всекидневник. Очаква се това да стане утре, 17 октомври, на среща между представители на венецуелските власти и опозицията в Барбадос. 

Президентът Мадуро би се съгласил с премахване на забраните за кандидатиране на представители на опозицията, въпреки че не е ясно колко бързо ще се случи това, според един от източниците.

Високопоставен служител на Белия дом е посочил, че сделката не включва планове за размразяване на венецуелски активи. САЩ вероятно ще наложат времево ограничение за всяко облекчаване на санкциите, така че то да може да бъде отменено, ако Мадуро не се съобрази със сделката.

Венецуелският лидер ще се ангажира да допусне международни наблюдатели на изборите и ще даде достъп на медиите до изборния процес. Не е ясно обаче дали сделката ще включва и освобождаване на политически затворници от Венецуела.

Ако сделката бъде подписана, правителството на САЩ е готово да обяви премахването на някои петролни санкции срещу Венецуела, са казали двама от източниците. Облекчаването на санкциите може да включва общ лиценз за държавната агенция по петрола на Венецуела да възобнови бизнеса си със Съединените щати и други страни.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...