САЩ и Китай разговарят във Вашингтон за стабилизиране на отношенията

Дата:

Съединените щати и Китай стартираха интензивен низ от дипломатически срещи с цел укротяване на напрегнатите им отношения и може би да водят до обявяване на предстоящо посещение на китайския президент Си Цзинпин в САЩ.

По време на преговорите във Вашингтон, китайският външен министър Ван И призова за “стабилни” отношения между САЩ и Китай и за справяне с различията си по мирен и конструктивен начин. Той заяви, че целта е да се развие сътрудничество, което да бъде ползотворно за двете страни и да стабилизира отношенията между тях, връщайки ги към пътя на здравословното и стабилно развитие.

Американският секретар на държавата, Антъни Блинкън, подкрепи тези думи и посочи, че очаква конструктивни разговори в следващите дни. След тази двустранна среща, дипломатите участваха в работна вечеря.

Днес, китайският външен министър Ван И ще има отново срещи с Блинкън, след което планира посещение в Белия дом, където ще проведе разговори със съветника по националната сигурност на САЩ, Джейк Съливан, и може би дори с президента Джо Байдън. Въпреки че не е обявена среща с президента на САЩ, дипломатите се надяват, че тя ще се състои, като се има предвид, че Блинкън беше приет от президента Си по време на своето посещение в Пекин през юни миналата година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...