Сарафов с предложение към министър Цеков да започне дело за собствеността на Руската църква

Дата:

Главният прокурор на България, Борислав Сарафов, предложил на регионалния министър Андрей Цеков да предприеме юридически стъпки относно собствеността на Руската църква в България. На среща в офиса на главния прокурор, Сарафов представи четири тома с доказателства, които подкрепят твърдението, че храмът не принадлежи на Руската църква.

Проверката е била извършена от Върховната административна прокуратура. След срещата, министър Цеков заяви, че ще прегледа материалите, като закона предвижда около месец за такава проверка. Според закона, регионалното министерство може да иска съдебно разглеждане на въпроси свързани с българска собственост.

Прокурорът Виктор Малинов предостави някои интересни факти от проверката. Например, след бомбардировките през 1944 г., българската държава е заплатила 2/3 от разходите за ремонта на църквата, докато Съветският съюз е заплатил 1/3. Не е ясно дали тези пари са били наистина предоставени. Освен това се поставя под съмнение дали руското посолство може да претендира за наследството на имперска Русия.

Прокуратурата е установила, че българската държава притежава собствеността на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, но този въпрос трябва да бъде потвърден от съда.

В крайна сметка, проверката на прокуратурата, Върховната административна прокуратура и СГП показва, че има основание държавата да предприеме съдебни действия срещу претенциите на Русия относно собствеността на храма. Главният прокурор Сарафов счита тази инициатива за важна в името на обществения интерес.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...