Само за месец над 17 000 са платените, но невръчени електронни фишове от КАТ

Дата:

От средата на месец декември миналата година до момента са регистрирани над 17 000 платени, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления в Единната входна точка за електронни плащания към доставчици на електронни административни услуги на Министерство на електронното управление (системата еПлащане).

Събраната сума надхвърля 1,3 млн. лв. Информацията е предоставена от Министерството на електронното управление. Функционалността за изпращане на известия за невръчени електронни фишове и наказателни постановления чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление е активна от 27 октомври 2023 г. До момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона чрез SMS или Viber, а по електронна поща са изпратени над 88 000 известия.

Над 90% от нарушенията са за превишена скорост. В известията по Viber и електронна поща се включва информация за регистрираното нарушение, като се предоставя възможност за директно заплащане на задължението, което може да се извърши и без регистриран профил в системата. Няма нужда от идентификация чрез електронен подпис, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или НОИ.

Гражданите могат да извършат проверка за задължения в портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи чрез SMS и да извършат плащане. Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление е използвана за връчване на близо 41 000 глоби, а потребителите с регистриран профил имат възможност да получават самия документ – електронен фиш или наказателно постановление.

Най-високата глоба, платена през системата на Министерството на електронното управление, е на стойност 1760 лв., като включва отстъпка от 30% за погасяване до 14 дни след връчването на задължението.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...