in ,

Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки

По мярката 80/20, която се изпълнява от нашето министерство, бяха запазени над 30 хил. работни места

„Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки – може на едните служители да се дава от мярката 60/40, а на останалите да се дават 24-те лв., например.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Те трябва да подадат заявление към своя работодател и вътре да посочат откога излизат в неплатен отпуск, а съответно работодателят го подава в Бюрата по труда. Тази помощ може да се изплати за общо 60 дни, тъй като имаше затворени бизнеси преди това“, обясни Сачева. Подчерта, че от понеделник ще може да се кандидатства за тази помощ. Засега били отделени около 50 хил. лв., но правоимащите са 356 хил. и затова помощта щяла да се разшири при нужда, за да може всички да получат. Помощта ще се взема пък след изтичане на трите седмици от спиране на бизнеса.

Припомни, че родителите в неплатен отпуск може да използват помощта за отглеждане на дете до 14 г., която е над 600 лв.

156 млн. лв. за иновации и растеж недопустимо да се финансира индустрията на забавленията за сметка на малките предприятия – на този въпрос отговорът най точно ще даде министъра на икономиката. това което знам аз, е че тези които са кандидатствали по други програми, няма да бъдете лишени от тази.

„Не бих искала да настройвам един сектор срещу друг, защото рано или късно тази пандемия ще отмине и отново ще имаме нужда от ресторанти, да празнуваме, да правим конференции и т.н.“

„Колко хора ще останат без работа – кои сектори ще са най-засегнати – динамична е тази информация, до октомври поддържахме едни много добри нива на безработицата, като тя спадаше в продължение на пет месеца и беше под седем процента. вероятно ще имаме и ръст на безработицата, но зависи какъв ще е зимният сезон. работим да задържим процента под 7, но ще видим дали ще успеем.“

„Вероятно звучи правилно кредитите да бъдат разсрочени, но те вече бяха до 30 септември и банковият сектор настояват, че ако това продължава да се прави, ще стигнем до много неприятна банкова ситуация“, коментира Сачева. Настоя, че за да има всеки един от нас пари, то трябва да се движат и да продължат да се плащат данъци, поне частично, за да имат общините и държавата пари.

По мярката 80/20, която се изпълнява от нашето министерство, бяха запазени над 30 хил. работни места, обясни още Сачева. За мярката 60 на 40 511 млн. лв сме взели засега, можело да потърсим и още по линия на европейския инструмент SURE.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Таксиметрови шофьори излизат на протест в София

Електронно направления за PCR тест ще се издават при 2 от 11 симптома