in

Сачева: Минималната заплата става 650 лв. от догодина

Няма да се вдига максималният осигурителен доход

В момента е сигурно единствено увеличението на минималната заплата през 2021 г. на 650 лв. Но не е обсъждано вдигане на максималния осигурителен доход от 3000 на 3200 лв.

Това коментира социалната министърка Деница Сачева по повод обвинения отправени в понеделник от активиста на „Да България“ Иво Мирчев. Той обяви, че правителството ще увеличи максималния осигурителен доход, за да изземе повече пари от заплатите на айти специалистите.

Обвиненията на Мирчев дойдоха след интервю на Сачева. В него обаче не се говори, че максималният осигурителен доход ще бъде увеличен със сигурност, а че това е едно от предложенията на КНСБ по отношение на пенсиите. Синдикалистите предлагат таванът на пенсиите да се увеличи от 1200 на 1440 лв., което означава, че би трябвало да се вдигне и максималният осигурителен доход, каза в интервюто Сачева. Тя обаче само описа един от предлаганите варианти, а не е казвала, че той ще бъде избран от управляващите.

Управляващите още не са се спрели на вариант за увеличаване на пенсиите, за да може да се говори за увеличение на един или друг параметър, припомни министърката днес.

Максималният осигурителен доход е най-голямата сума, върху която се плащат осигурителни вноски. В момента той е 3000 лв. Това означава, че за всеки лев заплата над тази сума не се плащат осигуровки.

Максималният осигурителен доход определя и тавана на пенсиите, тъй като в Кодекса за социално осигуряване, най-голямата пенсия е определено да е 40% от неговия размер.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Круизни кораби отиват на скрап заради пандемията

Хванаха 12 мигранти, опитали незаконно да напуснат страната