in

Сачева: Допълнителните 50 лева към пенсиите ще се изплащат до март

Според статистическите изчисления около 56 лева на месец дават пенсионерите за лекарства,

Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия.

Тя посочи, че според статистическите изчисления около 56 лева на месец дават пенсионерите за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат компенсирани за най-неотложните си разходи.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов заяви, че изплащането на надбавката от 50 лева за всички пенсионери ще продължи до края на пандемията, а след това ще има индексация на пенсиите.

По отношение на стъпките, които ще бъдат предприети за увеличение на пенсиите, министър Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана известно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Подновиха издирването на Янек Миланов

Ахладова: Докладът на ЕК е положителен и обективен