in

Сачева: 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование

Очаква се през следващите години в тези сектори да бъдат инвестирани около 9,5 млрд. лв.

„През следващите четири години 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование. Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на националната конференция на тема „Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система“, организирана от синдиката на българските учители съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

Сачева коментира прогнозите за България за периода 2020 – 2024 г.

„Очаква се през следващите години в тези сектори да бъдат инвестирани около 9,5 млрд. лв. по Инструмента за възстановяване и устойчивост, като около 2/3 от финансирането ще е за строителни дейности, а 1/3 за дейностите по изграждане на дигитална и цифрова инфраструктура“, посочи тя.

Общото финансиране по Инструмента е в рамките на 12 млрд., т.е. с около 2,5 млрд. лв. ще бъдат подкрепени и други сектори на икономиката. Това ще повлияе благоприятно за нарастване на заетостта.

Министърът обясни, че до четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3,7%, като заетите ще бъдат около 4,3 млн. души.

„Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите достигне до около 3,2 млн. през 2024 г.“, каза още тя.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МВР

33-годишен мъж загина в Перник блъснат от влак