Рycĸoтo Mиниcтepcтвo нa зeмeдeлиeтo пpeдлaгa зaбpaнa зa изнoc нa твъpдa пшeницa

Дата:

На фона на няколкогодишно увеличение на добивите от зърнени култури, руското Министерство на земеделието предлага забрана за износ на твърда пшеница поради ниските добиви и важната роля на тази култура за хранителната индустрия на страната.

През последните 10 години добивите от пшеница в Русия се увеличиха драматично и през 2023 година се очаква рекорден урожай от около 93,7 милиона тона. Този факт направи Русия от големите износители на тази култура.

Въпреки това, ситуацията е различна за твърдата пшеница (сорт дурум). Добивите от нея през последното десетилетие не се увеличиха значително и са под 1 милион тона. Това създава проблеми за хранителната промишленост и по-конкретно за производителите на макаронени изделия. Една от причините е, че култивирането на твърдата пшеница изисква специфичен климат, като този в Италия, Мексико, Мароко или Турция, които са водещи световни производители. Освен това разходите за отглеждането й са по-високи, а качеството на реколтата е по-рисково. Този последен фактор се превърна в проблем през тази година.

Министерството на земеделието планира забраната да влезе в сила от 1 декември 2023 г. до 31 май 2024 г. Изключения ще се направят само за доставките в Беларус и за международната хуманитарна помощ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България по волейбол при жените

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на...