Русия въвежда ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония

Дата:

Русия въвежда ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония, съобщи днес руската санитарна служба Росселхознадзор, цитирана от Ройтерс.

Решението на Москва идва, след като през август Китай наложи значителни ограничения върху импорта на риба и морски дарове от Япония. Това стана, след като японските власти започнаха да изпускат в Тихия океан пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала “Фукушима”. Централата беше частично разрушена през март 2011 г. след разрушително земетресение с магнитуд 9, което причини мощно цунами и засегна три от реакторите й.

Япония твърди, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ “Фукушима”. 

Русия обаче съобщи, че ограниченията са въведени като “предпазна мярка и ще останат в сила, докато бъде получена изчерпателна информация”, че морските дарове и рибата, уловени край бреговете на Япония, са безопасни за консумация.

Министерството на земеделието, горите и риболова в Токио обяви, че забраната не се основава на научни данни. Японското министерство я определи като “несправедлива и достойна за съжаление” и призова тя да бъде отменена, посочва Киодо. 

От началото на януари до края на септември Русия е внесла от Япония 118 метрични тона риба и морски дарове от Япония, според Росселхознадзор.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...