Румен Радев сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ

Дата:

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд относно разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки, които се отнасят до действията на Русия, които дестабилизират положението в Украйна. Тези действия включват налагането на “енергийни вноски” върху вноса на руски природен газ в България и неговия пренос за Европа през българската територия.

В искането си до Конституционния съд, президентът посочва, че разпоредбите на закона нарушават редица положения, закрепени в българската Конституция. Основни нарушения включват липсата на яснота по отношение на правната природа на въведената “вноска,” която може да се определи като данък, такса или мито. Законът също така е противоречив с принципите на гарантиране на правото на собственост и свободната стопанска инициатива. Президентът твърди, че законът е приет в противоречие с правилата за законодателна инициатива и принципите на правовата държава.

Той подчертава, че взетото решение от българския парламент представлява риск за декапитализация и фалит на “Булгартрансгаз,” което е структуроопределящо дружество за българската енергетика. Този факт е основание за сезирането на Конституционния съд.

България вече въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през своята територия в размер на 20 лева на мегават-час, която се прилага от 13 октомври.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...