in

Румен Радев: Диагнозата на това управление е окончателно поставена

Преди старта на обръщението на президента депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала

В дълбоката институционална криза Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност за гражданския мир и бъдещето на България. С тези думи държавният глава Румен Радев започна обръщението си към народа и Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента.

Преди старта на обръщението на президента депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. „Напускането на залата е показателно защо хората са навън“, коментира държавният глава. „Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата“, обърна се още той от трибуната.

След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото.

Българският парламент следва да е най-уважаваната институция, но това зависи от това народните избраници да се съобразяват с исканията на избраниците си. Когато доверието е окончателно окончателно изгубено, то е ясно какви са средствата – оставка. Аз съм съгласен- трябва да има дебати, за промени в Конституцията и върховенството на правото, ефективни и прозрачни институции, заяви още президентът.

Тези дебати обаче трябва да се водят от следващото правителство. Хилядите хора отвън са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна. В България се роди силно гражданско общество, което ще търси европейско бъдеще за България, каза Румен Радев.

Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате исканията на българите за безусловна оставка на правителството. Нямаме друг път за излизане от кризата освен мирния, завърши обръщението си пред депутатите държавният глава.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

„Воля“ няма да подкрепи идеята на ГЕРБ за старт на процедурата за нова Конституция

ДПС поиска оставката и на президента