in

Референдуми по теми, разглеждани само от ВНС, предлага ВМРО

Номерата от бюлетините при избори да отпаднат, а квадратчето „не подкрепям никого“ да не се брои в крайния резултат.

Предложенията за Изборния кодекс на ВМРО още не са обсъждани с ГЕРБ Да се провеждат референдуми по въпроси, които се разглеждат само от ВНС, номерата от бюлетините при избори да отпаднат, а квадратчето „не подкрепям никого“ да не се брои в крайния резултат. Тези предложения за промени в Изборния кодекс прави ВМРО.

„Теми като образователен ценз при гласуване и други теми да могат да се гласуват от гражданите, а не само да се разглеждат от ВНС“, каза пред журналисти в парламента Юлиан Ангелов от ВМРО.

Квадратчето „не подкрепям никого“ да не се брои в крайния резултат на кметски избори, предлагат още ВМРО.

„На последните местни избори видяхме много парадокси. Провеждаха се балотажи без да има нужда от това. Вотът на хората ясно е бил заявен кой да спечели. Това квадратче не се брои за общински съветници, за народни представители, европейски представители“, каза още Ангелов и добави, че държавата дори би спестила пари от евентуални балотажи за кметове. От партията предлагат и една стара идея – да отпаднат номерата в бюлетините и кандидатите и партиите да бъдат изписвани само с думи.

„Нелогично изглежда човек придобил избирателни права, навършил 18 г., преминал през българското училище да не може да чете на български език“, коментира депутатът Красимир Богданов. Вместо 350 души само 200 да са достатъчни за образуване на кметство, предлагат още от ВМРО. Така и по-малки населени места да имат възможност да си избират кмет, а не да им бъде назначаван кметски наместник както е към момента.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай

Дете запалило горския пожар край Девин