in ,

Разбиха схема за мокри поръчки и трафик на наркотици в Европа

Повече от 800 души в цяла Европа са били арестувани

Повече от 800 души в цяла Европа са били арестувани, след мащабна операция на органите на реда в няколко страни, които са разбили криптирана телефонна система, използвана от организирани престъпни групи за мокри поръчки и сделки с наркотици, съобщават световните агенции.

Френската и нидерландската полиция са проникнали в мрежата на EncroChat, където са имали достъп до милиони съобщения на заподозрени, които са комуникирали с устройства, изработени по поръчка.

Някои от шифрованите съобщения „бяха толкова притеснителни, че надхвърлиха въображението ни“, каза Джанин ван ден Берг, главен полицай на централното звено на нидерландската полиция, на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС в Хага.

Във Великобритания са били арестувани 746 души в резултат на операцията, определена като „масов пробив“ срещу организираната престъпност. В Нидерландия задържани са били над 100 души, имало е арести и в Норвегия, Испания и Швеция.

В операцията са иззети и над два тона наркотици, няколко десетки пушки и 54 милиона паунда, съобщават от Националната агенция по престъпността във Великобритания.

Уил ван Гемерт от Европол заяви на пресконференция в Хага, че хакването на мрежата е позволило „прекъсване на престъпни дейности, включително насилствени атаки, корупция, опити за убийства и мащабен трафик на наркотици“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

От днес седмокласниците могат да подават заявления за класиране в гимназии

Големите европейски банки създават нова платежна система