in

Радев: Гърция и Кипър са естествено продължение на инициативата „Три морета“

Минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро

Инициативата „Три морета“ би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научната свързаност като приоритет. Това заяви президентът Румен Радев пред български медии в Естония.

Президентът пристигна в Талин, където ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“, като по време на форума ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

„Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме облик на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност и изграждане на свързаност между научни екипи, организации, университети. Инфраструктурата за мен е средство за постигане на голяма цел, а тя е висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни“, посочи президентът.

Друг важен приоритет според Радев, който смята да предложи, е Гърция и Кипър да са естествено продължение на инициативата предвид това, което минава по границата между България и Гърция.

„Разширяването на географския обхват дава много по-добра перспектива и по-добро положение на България, смята президентът и продължи: Ние нямаме интерес да оставаме в географската периферия. Всички имаме изгода да имаме реална диверсификация“, заяви още Румен Радев.

„Ще предложа научна, дигитална и образователна свързаност да намери по-бързо приложение, за да може нашите млади хора, заедно с младите хора от другите държави да изграждат заедно проекти“, каза още Радев.

Той съобщи, че минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро. Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства, добави още Румен Радев.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Гръцкото правителство увеличава срока на задължителната военна служба

„Времето изтича“, бизнесът се подготвя за прехода по Брекзит