in

Радев: България и Гърция дават пример и надежда, че на Балканите може да има мир

България и Гърция доказаха, че две държави и два народа могат не само успешно да преодоляват наследството на миналото, но и да развиват стратегическо партньорство

Много се радвам, че днес България и Гърция са не само ос на стабилност, те дават пример и надежда, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество, заяви държавният глава Румен Радев на срещата си с президента на Гърция Екатерини Сакеларопулу в Атина.

Радев пристигна днес на посещение в Гърция.

България и Гърция доказаха, че две държави и два народа могат не само успешно да преодоляват наследството на миналото, но и да развиват стратегическо партньорство, базирано на споделени общоевропейски ценности, посочи българският президент.

Той отбеляза, че днешните предизвикателства и пред Гърция, и пред България трябва да разглеждаме като предизвикателства пред целия ЕС, и допълни, че в това е същността на Европейския съюз – неговата солидарност. В контекста на предизвикателствата на бъдещето наша обща задача е да отстояваме заедно единното европейско пространство на ценности, на културни, социални и икономически постижения, каза още Румен Радев.

Той поздрави гръцкия президент за усилията за модернизация с привличане на стратегически инвеститори в областта на високите технологии. Това е още една област на перспекитвно сътрудничество, защото България има също сериозни постижения в областта на информационните технологии и старт-ъп, посочи българският държавен глава.

Радев изради убеждение, че контактите и взаимодействието на най-високо политическо ниво са необходима основа за обогатяване и задълбочаване на сътрудничеството в сигурността и отбраната, мигарцията, борбата с тероризма, нелегалния трафик, за икономиката, културата, енергетиката, образованието и други области от взаимен интерес.

Българският президент информира Екатерини Сакеларопулу и за развитието на Инициативата „Три морета“, която цели да подобри транспортната, енергийна и дигитална свързаност между страните от Източна Европа.

Гръцкият президент Екатерини Сакеларопулу отбеляза, че отношенията между двете държави са дългогодишни и посочи, че се базират на общата ни визия за стабилност и мир в региона, а двете страни са съседи, както и партньори в ЕС и в НАТО. През последните месеци нашите народи трябваше да се справят с несигурността, която създаде пандемията, каза Сакеларопулу, като допълни, че пандемията не е единственото предизвикателство, с което трябва да се справим.

Сакеларопулу коментира и въпроса за напрежението между Атина и Анкара в Източното Средиземноморие и каза, че единственият път за Турция е пътят на международното право и спазването на международното право. И това ЕС трябва да го постигне не само за да защити суверенните права на страните членки, а и за да обезпечи сигурността и стабилността в региона, смята тя.

Друга тема, която беше отбелязана от гръцкия президент, бе миграционният натиск.

Днес в Атина президентът Румен Радев се срещна и с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Три разпита на премиера Борисов отчете главният прокурор

Скандалите около пастор Стефан се разрастват