Първата площадка за медицински хеликоптери ще получи документи за сертифициране

Дата:

Министърът на транспорта и съобщенията, Георги Гвоздейков, предаде на изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Анна“ в София, д-р Славчо Близнаков, документите за регистрация на вертолетното летище в болницата. Той е първият в столицата, който е регистриран в съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство за болнични вертолетни летища. Площадката ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

Болница “Света Анна” вече има хеликоптерна посадъчна площадка, изградена преди години, където са кацали хеликоптери в различни ситуации. Този път обаче регистрацията я прави част от националната система за оказване на спешна помощ по въздух, като директорът на болницата, д-р Славчо Близнаков, подчерта важността на този напредък в областта на спешната помощ.

Министърът Георги Гвоздейков обяви, че първият хеликоптер ще пристигне на 31 януари от Италия, като това е потвърдено и от италианския производител “Леонардо”. Той подчерта необходимостта от такава система в българските болници и подчерта значението на хеликоптерната площадка в София, която може да бъде от решаващо значение при спешни медицински случаи.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...