in

Протестите в Нигерия прерастват в гладни бунтове

В няколко града на страната масовите грабежи продължават

Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите и призивите за спокойствие, след две седмици протести, които изглежда постепенно прерастват в гладни бунтове в най-населената държава в Африка, съобщи Франс прес.

Видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, шокираха вчера Нигерия. Те показаха плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.

Малки групи хора нахлуха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни, разказва журналист на Франс прес от мястото на събитието.

„И така, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!“, възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. „Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват“.

„Те крият тази храна от началото на карантината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?“, каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати „Не е за продан. Правителство на Нигерия“.

В няколко града на страната масовите грабежи продължават, като например в Еде в югозападния щат Осун, където няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.
Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Обама обвини Тръмп за рекордните случаи на COVID-19 в САЩ

ЦСКА 1948 разпиля Славия и влезе в топ 3