in

Прокурори: Изваждането ни от Съдебната власт е стремеж на политически интереси

Българските прокурори изпълняват своите конституционни задължения и ние сме против политиците да измиват ръцете си с нас“

„Моето мнение и това на мнозинството от моите колеги е, че предложението за изваждане на прокуратурата от Съдебната власт е израз и стремеж за извличане на някакви моментни и конюнктурни политически интереси“. Това заяви Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите.

„Считаме, че е налице опасност от нарушение на върховенството на закона. Асоциацията на прокурорите в България, която е сдружението, което представлява прокурорите в нашата страна, остро, принципно и категорично се противопоставя на всякакви опити българските прокурори, следователи и служителите, работещи в системите на прокуратурата на Република България, по какъвто и да е бил начин да бъдат намесени в политически борби,противопоставяния и скандали“, категоричен бе Николов.

По думите му се забелязва в общественото пространство стремеж „някакви неудачи и проблеми в държавата да бъдат насочени към прокуратурата“.

„Категорично българските прокурори изпълняват своите конституционни задължения и ние сме против политиците да измиват ръцете си образно казано и да изкупуват своите грехове на гърба на прокурорите“, заяви Николов.

Той подчерта, че прокурорите не са политици, имат своите законови функции и задължения и „с гордо вдигната глава и чест“ ги изпълняват.

„Върховенството на закона е нещо, за което поколения европейци са се борили и са мечтали, за което хиляди идеалисти са давали живота си и това не е нещо имагинерно, това не е изпразнено от съдържание понятие“, каза Николов.

„Конституционната материя е нещо много сложно и представлява един много фин механизъм, който създава основните устои в нашата правова и демократична европейска държава и преди вече близо 30 години българският конституционен законодател имаше държавническия подход и визията да прецени и да осъзнае, че при съвременните условия мястото на европейската изградена по модерен образец българска прокуратура може да бъде само в съдебната система. Това е една своеобразна гаранция за автономност и за независимост“, заяви Николов.
Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Дариткова: Имаме принципно съгласие от ВМРО за ВНС

Екскурзоводи излизат на протест