При огромен медиен интерес започна съдебен процес срещу бившия австрийски канцлер Себастиан КурцПри

Дата:

Процесът срещу бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, който е обвинен за неверни показания пред парламентарната комисия, разследваща скандала “Ибисагейт,” започна във Виенския наказателен съд. След обвиненията, поредица доказателства и разследвания, срещу Курц са предизвикани обвинения за даване на неверни показания пред комисията.

Сроковете за разглеждане на процеса в съда са определени в рамките на три заседания, като последното трябва да бъде проведено до 23 октомври. Процесът се провежда при голям медиен интерес, но поради ограничението на местата само ограничен брой журналисти имат достъп до съдебната зала.

Обвинените в този процес са бившия канцлер Себастиан Курц, Бетина Глац-Кремснер и Бернхард Бонели. Всички те се обвиняват и в даване на неверни показания пред комисията.

Курц е обвиняван пред комисията, че е бил информиран за назначението на Томас Шмид в Австрийското акционерно дружество за държавно участие (ÖBAG), но е посочил, че решението за назначението е взето от надзорния съвет на ÖBAG, а не лично от него.

Прокуратурата обаче се позовава на доказателства и изявления на свидетели, включително бившия близък сътрудник на Курц, Томас Шмид, който счита, че Курц е бил много ангажиран с планирането на назначението на Шмид и че това планиране е било основно дело на Курц. Според свидетеля, Курц и Шмид често обменяли информация, и планирането е било наистина по-голяма отговорност на Курц.

Съдът вече взе първото решение в случая, като Бетина Глац-Кремснер беше освободена от наказателна отговорност и получи глоба от 104 060 евро. Следващото заседание на съда е насрочено за петък, когато вероятно ще бъдат разпитани самият Курц и Бернхард Бонели.

/Снимка:БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...