При 90 на сто при продуктите на основата на пшеница в Европа има пестициди

Дата:

Нов доклад, наречен “Тъмната страна на зърнените култури”, публикуван от “Фуудуоч” (Foodwatch), подчертава тревожната ситуация в Европа по отношение на наличието на пестициди в продуктите, произведени от житните култури. Докладът разкрива, че 37% от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, включително глифозат. Това означава, че една трета от изследваните продукти съдържат остатъци от пестициди.

Докладът се основава на проучване, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, като са били тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб. Общо са били проучени 2234 проби, като 837 от тях съдържали един или няколко пестицида. От общо 1215 открити остатъци, 18 в 14 проби са надвишавали ограниченията за максимални нива на остатъци (LMR).

Нивата на замърсяване варират значително в зависимост от вида на зърнената култура. По-малко от 10% от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато почти 90% от продуктите на основата на пшеница съдържат остатъци от пестициди.

Също така се установява, че брашното, овесените ядки и хлябът съдържат по-високи нива на замърсяване в сравнение с необработените зърнени култури. В Германия се използват големи количества вредни пестициди в отглеждането на пшеница и ечемик, което представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.

Докладът подчертава ролята на супермаркетите в веригата за хранително производство и призовава търговците на дребно, като “Карфур,” “Алди” и “Лидл,” да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година.

Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнени храни и продукти без пестициди до 2025 година, като подчертават важността на селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им, за да насърчат устойчиво и екологично земеделие. Употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...