Президентът Румен Радев се срещна със Светия Синод на Българската православна църква

Дата:

Президентът Румен Радев и Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) споделиха обща отговорност за поддържането и развитието на връзките с българските общности зад граница.

Това беше обявено след среща в Синодалната палата в София. Президентът отзова историческата роля на БПЦ за съхранението на националната идентичност и постигането на църковна независимост.

Съгласно общата позиция, отстояването на българския национален интерес и запазването на духовното и културно-историческо наследство изискват съгласувани усилия от страна на държавните институции и Светия Синод на БПЦ. Беше подчертан интересът на България да продължи да подпомага взаимодействието и диалога с българските общности в чужбина, като се постави акцент и на ролята на БПЦ в този процес.

Президентът изрази готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи зад граница. Възприета бе позиция, че отношенията между БПЦ и Православната църква в Северна Македония трябва да способстват на сближаването и свободното общуване между хората от двете страни на общата граница.

Митрополитите от Светия синод проведоха и среща с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която обсъди социалните грижи за деца, подрастващи, ранното детство, грижата за самотните родители и възрастните хора.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...