Престижна номинация за Цанко Цанков от Световната асоциация по плуване

Дата:

Цанко Цанков, единственият български състезател, участващ в най-трудните плувни маратони в света, беше номиниран в категорията “Мъж на годината” в класацията на Световната асоциация по плуване в открити води – WOWSA. Това стана възможно след историческото му преплуване на протока Каталина в САЩ през август миналата година.

Цанков е първият българин, завършил два от най-трудните плувни маратони в света – Гибралтарския проток от Европа до Африка и протока Каталина в Тихия океан. WOWSA го включи в Топ 40 от всички 616 състезатели, които постигнаха значими успехи в открити и ледени води през 2023 година.

Номинацията идва преди предстоящото му участие в плувния маратон от Ocean 7 в протока Кук в Нова Зеландия. Събитието е предизвикателство за Цанков и неговия екип, с дължина от 23 километра и температура на водата от 15 градуса по Целзий.

Цанков сподели, че за него тази номинация е голямо признание. Той подчерта необходимостта от здраве и упорита подготовка за участие във всеки от маратоните.

В момента Цанков се подготвя на базата в Белмекен, а след това ще продължи тренировките си в морето, въпреки ниските температури на водата. Той посвети номинацията си на всички българи, особено на родния си град Бургас.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...