Премиерът на Португалия подаде оставка

Дата:

Премиерът на Португалия, Антонио Коща, подаде оставка след корупционен скандал. Президентът Марсело Ребело де Соуза прие оставката и свика заседание на всички представени в парламента партии с цел организиране на предсрочни избори.

Коща направи обръщение към нацията по телевизия, където обяви решението си след обискирането на няколко правителствени сгради и ареста на поне петима души, включително ръководителят на премиерската канцелария, Витор Ешкария.

Премиерът изрази изненада от новината за разследване за корупция и обяви готовност да сътрудничи с правоприлагащите органи.

Обискирани бяха няколко правителствени сгради, включително официалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата, Жоао Галамба.

През началото на годината португалската прокуратура обяви разследване, свързано с добива на литий и водород, но тогава не бяха разкрити имената на заподозрените лица.

Португалия разполага с големи запаси от литий, който се използва в електромобилите и електрониката. Страната е най-големият производител на литий в Европа и работи по производството на по-висококачествен литий.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...