in

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ за машинното гласуване

С 11 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи идеята на управляващите от ГЕРБ

С 11 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи идеята на управляващите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, свързано с машинното гласуване.

От ГЕРБ внесоха законопроект, чиито текстове предвиждат всеки избирател сам да прецени дали да упражни правото си на вот на машина или с хартиена бюлетина. Машинно гласуване обаче няма да има на местни избори за кметове и общински съветници, а само за парламентарни, президентски и избори за Европарламент. Предвидено е още да има минимум едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 избиратели.

От ГЕРБ предлагат още в Изборния кодекс да бъде разписана и специална глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Именно заради този текст Християн Митев от „Обединени патриоти“ обяви, че ще се въздържи при гласуването, но в впоследствие гласува „за“ промените. Според него патриотите имали и определени резерви спрямо самия машинен вот.

Очаквано опозицията от БСП се изказа критично за предложените промени. „Еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес“, определи ги депутатът Крум Зарков. Според него законопроектът има скрити цели, сред които и „хвърляне на прах в очите на хората“.

ДПС също се обяви против новите текстове и отправи свои алтернативни предложения, които не бяха отхвърлени от мнозинството. От Движението настояват да отпадне задължителното гласуване, както и да няма квадратче „Не подкрепям никого“ в избирателната бюлетина. Според ДПС, чието предложение аргументира депутатът Хамид Хамид, трябва да се възстанови и старият ред за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да отпадне принципът на уседналост. От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод.

„ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ, за второ четене ще се включим там, където може да има подобрение“, обясни Йордан Цонев и допълни: „Той не решава основните проблеми пред изборното законодателство“.

Очаква се текстовете да влязат за обсъждане в пленарната зала.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

СДВР призовава за опазване на обществения ред на планирания за утре протест

188 са новозаразените с коронавирус у нас