Повишение на цените на пшеницата и царевицата на световните борси

Дата:

През изминалата седмица наблюдавахме повишение на котировките на основните зърнени контракти по световните борсови пазари. Повишението се дължи на увеличеното поскъпване на американската пшеница, предизвикано от покупките на Китай. Това влияе и на контрактите на другите борси, съобщава Софийската стокова борса.

Цената на хлебната пшеница в Чикаго (ФОБ) се повиши с 26 долара до 276 долара за тон. Във Франция тя стана по-скъпа с 9 евро, достигайки 232 евро за тон. В Украйна цената на пшеницата нарасна с 5 долара до 200 долара за тон, а в Русия се повиши с 7 долара, достигайки 237 долара за тон. В САЩ цената на царевицата се увеличи с 5 долара до 214 долара за тон, а във Франция тя стана по-скъпа с 5 евро, достигайки 203 евро за тон. В Русия цената остана на старите нива от 228 долара за тон.

На Софийската стокова борса търговията в звено “Зърно” за ноември включваше сделки за царевица с доставка от място (DAP) на 300 лв. за тон, но сега предлагането е на 370 лв. за тон. Котировките за хлебна пшеница са на ниво 479 лв. за тон с DAP доставка, а тези за фуражна пшеница – 390 лв. за тон от място. Маслодаен слънчоглед се предлага на 740 лв. за тон, но без търсене. Цените са без ДДС. Предлагането на бяло брашно с продажба на цена 800 лв. за тон и на бяла рафинирана захар на 1540 лв. за тон продължава. Олио в бутилки се предлага между 2 и 2,20 лв. за литър.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...