in

Поправките на ГЕРБ за машинния вот минаха на първо четене

Предлага се и възможност изборният ден да бъде удължен до 48 часа, предвид извънредната епидемична обстановка

С 98 гласа „за“ и 72 гласа „против“ парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване.

С промените се дава възможност на всеки дали да гласува с хартиена бюлетина или машинно. С машини се предвижда да се гласува на всички видове избори, освен тези за местна власт, като ще се осигури устройство във всяка секция с над 300 избиратели.

Отговорността за организираното на машинно гласуване пък се прехвърля изцяло към ЦИК.

Поправките предвиждат и промяна на системата за избор на Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Предлага се и възможност изборният ден да бъде удължен до 48 часа, предвид извънредната епидемична обстановка.

По време на дебатите от ДПС заявиха, че няма да подкрепят законопроекта на ГЕРБ за машинното гласуване.

„Не сме съгласни с начина, по който се организира машинното гласуване. Работа на изпълнителната власт е да осигури машини, сертифициране, софтуер. Не е работа на ЦИК и не приемаме да се прехвърля топката към нея“, коментира Цонев.

Той добави, че текстовете за ВНС на ГЕРБ не са нужни, тъй като решение за свикване на ВНС от този парламент няма да се случи. За Цонев изходът по този въпрос е предопределен, тъй като опозицията е заявила ясно мнението си против.

Депутатът защити и предложенията на ДПС за Изборния кодекс, свързани с образуването на избирателните секции в чужбина и политическата агитация на майчин език с осигурен превод. В крайна сметка обаче те не бяха приети.

„Когато наш колега говори майчин език, ние имаме винаги превод, винаги сме искали това. Да, официалният език е български. Ние искаме всичко, което се казва по време на избори да бъде преведено на официалния език. Никъде в ЕС не е казано, че не могат да се използват други езици по време на избори“, каза Цонев.

Социалистът Крум Зарков пък определи , че е срамотна историята на Изборния кодекс в този мандат.

„Вече 6 години съществува темата за машинното гласуване. Вместо да се улесни процеса, той се усложнява“, отсече той.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

ВМРО: Не е важно кой е започнал пръв, а кой ще спре пръв

Десислава Ахладова положи клетва като правосъден министър