Политическите игри с бюджета за здравето са опасни, заяви премиерът Николай Денков

Дата:

Президентът на правителството, акад. Николай Денков, предупреди, че политическите игри с бюджета за здравеопазване представляват опасност за здравето. Неприемането на бюджета в комисия вчера е забележителен удар, като сумата вече е рекордни 8 милиарда лева. От този бюджет над 3 милиарда лева са предназначени за подпомагане на болниците. Приоритети в бюджета включват профилактика и диагностика на хронични и онкологични заболявания.

Денков посочи, че електронизацията е основен приоритет, който ще осигури по-добра видимост на системата и ще позволи следене на оборота на лекарства и разходите. Той обяви, че дигиталните системи ще предоставят ясен анализ и ще допринесат за определяне на ефективни здравни политики. Продължителността на лекарската кариера, увеличаване на заплатите и подобряване на условията за работа на младите специалисти също са от стратегическия план.

В допълнение, Денков обяви, че целта е подобряване на управлението на болниците и по-добър контрол, с резултатите, които следва да бъдат обявявани публично, за да бъдат ясни за обществото. Той завърши с изразяване на надеждата си, че тези реформи ще доведат до решения на дългосрочните проблеми в здравеопазването.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...