Почитаме паметта на свети Йоан Златоуст

Дата:

Днес се отбелязва празникът на свети Йоан Златоуст, който е свързан с пренасянето на неговите свети мощи през 438 година от арменското селище Комана, където той е починал в изгнание, до столицата, където преди това е бил архиепископ. Свети Йоан Златоуст, известен с изобличенията си срещу императрица Евдоксия, е отстранен от архиепископския пост и пратен на заточение заради неговата открита защита на православната вяра и високата моралност. Той умира на Кръстовден 407 година в Комана.

Тридесет години след смъртта му, Цариградският архиепископ Прокъл направил проповед, възхваляйки живота и делото на Йоан Златоуст. Изпълнен със сила на истинския духовен пастир, той привлякъл голямо внимание, което довело до пренасянето на неговите мощи в Цариград, където били почетени и поставени в храма “Свети апостоли”.

През 1204 година, по време на Четвъртия кръстоносен поход, мощите на Йоан Златоуст били отнесени на запад, но през 2004 година част от тях върнати обратно и се съхраняват в патриаршеския храм “Свети Георги” във Фенер, след като ги връща папа Йоан Павел II.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...