Пеевски: “Лукойл” ще плати 500 млн. лева данъци и ако не го направи – спираме дерогацията

Дата:

По време на лидерската среща на управляващите в България, е постигнато разбирателство относно “Лукойл” и плащането на данъци и вноски. “Лукойл” трябва да плати до вторник данъци в размер на 500 милиона лева на хазната и близо 1 милиард лева като вноски във фонда за енергийна сигурност. Ако не се платят тези суми, дерогацията за руския петрол ще бъде отменена след една седмица.

Разбирателството беше постигнато след предложение на ГЕРБ и ДПС, след като представители на “Лукойл” съобщиха, че са готови да платят над 500 милиона лева данъци, които предварително са опитали да скрият от българските граждани.

В допълнение, управляващите са се ангажирали да въведат компенсации за гражданите, ако цените на бензина и дизела достигнат 3 лева за литър, с цел предотвратяване на по-високите цени. Планират да направят изменения в закона, които ще поставят базата за съхранение на горива под управление на Държавната агенция “Държавни резерви и военновременни запаси”, за да се освободи България от монопола върху базите на “Лукойл”.

Също така беше разгледан проблемът с “Булгартрансгаз”. Постигнато е съгласие с министъра на финансите Василев да се направят промени в закона, така че “Митници” да събират такси, но ако “Булгартрансгаз” не получи парите от “Газпром”, те ще бъдат изтърсени директно от “Газпром” и от руската страна чрез агенция “Митници”. В петък ще се проведе извънредно заседание с цел преодоляване на президентския вето върху закона за енергетиката.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...