Пеевски и Добрев сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от “Лукойл”

Дата:

Председателят на Парламентарната група на ДПС, Делян Пеевски, и народният представител от ГЕРБ, Делян Добрев, изпратиха сигнал до прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност” за проверка на дейността на “Лукойл” България. Сигналът се основава на общо разследване на неправителствени организации Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико” на 9 ноември 2023 г.

Според сигнала, “Лукойл” България е преработвала и продавала в чужбина, включително в страните от Европейския съюз, горива, произведени от руски петрол. Този процес е бил извършван с нарушение на санкциите, наложени на Русия от ЕС. Износът на такива горива е довел до печалби за Русия в размер на около 1 милиард евро, които, според сигнализаторите, са били използвани за финансиране на войната в Украйна.

В сигнала си Делян Пеевски изразява убеждението, че разследването може да предостави достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от страна на лица, които са допуснали заобикаляне на наложените санкции. Той призовава за цялостна и задълбочена проверка и, ако бъдат установени виновни, да се предприемат мерки за защита на обществения интерес и търсене на отговорност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...